سلوک اخلاقی شوهر در ارتباط با همسر
در قرآن «معروف» بهعنوان یک الگو و شیوه مهم رفتاری با بانوان معرفی شده است.
روابط میان مرد و زن در قلمرو خانواده که از آن به رابطه زناشویی یا ارتباط متقابل شوهر و همسر یاد میشود، شامل انواع روابط مانند رابطه حقوقی، فقهی، اقتصادی و عاطفی میشود، اظهار داشت: یکی از انواع روابط زناشویی، رابطه اخلاقی میان زن و مرد در خانواده است که میتوان آن را از منظر رابطه مرد با زن و بالعکس، از منظر رابطه زن با مرد بررسی کرد.
این رابطه، هم میتواند جنبههای مثبت اخلاقی را در برگیرد و از فضائل و بایدها سخن بگوید و هم میتواند جنبههای منفی رابطه را موردتوجه قرار دهد و رذائل و نبایدها را مطرح نماید.
رابطه مثبت اخلاقی مرد با زن که با عنوان سلوک اخلاقی شوهر با همسر از آن یاد میشود، از دیدگاه اسلامی سلوک اخلاقی به معنای رفتارهایی است که یک شخص در زندگی خود با دیگری با رعایت معیار اخلاق، انتخاب میکند که درواقع میتوان با این معیار اخلاقی صفتها، رفتارها و اشخاص خوب و بد، شایست و ناشایست را تشخیص داد.
کاربرد اصول اخلاقی در زندگی از عوامل استحکام خانواده
یکی از عوامل استحکام خانواده و تقویت روابط میان مرد و زن را آشنایی و کاربرد اصول اخلاقی در زندگی بهویژه از ناحیه شوهر بر اساس بهترین راهنماییهای اخلاقی در روابط زن و مرد را میتوان در سرچشمه زلال وحی و سخنان پاک معصومین جستوجو کرد.
قرآن با گزارههای مختلف اخلاقی، بر سلوک اخلاقی زن و مرد تأکید کرده است؛ اما مهمترین و صریحترین تعبیری که بر سلوک اخلاقی مرد با همسر اشاره دارد، آیه نوزده سوره نساء است که با یک تعبیر عام «عاشِرُوهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ» به مردان سفارش میکند تا با زنان و همسران خود معاشرت نیکو داشته باشند.
جایگاه «معروف» در قرآن : واژه معروف در قرآن، در ۴۰ آیه بهکار رفته است که از این تعداد، ۱۰ آیه به موضوع امربهمعروف اشاره دارد و ۱۹ آیه به موضوع خانواده و روابط میان اعضای آن، مانند زن و شوهر و پدر و مادر، میپردازد و ۱۱ آیه نیز به غیر این دو موضوع اختصاص دارد.
از ۱۹ آیهای که به روابط میان اعضای خانواده پرداخته، بیشترین آیات، یعنی ۱۴ آیه، درباره رابطه شوهر با همسر است و در این موارد به مسائلی همچون زندگی مشترک با همسر، خواستگاری از زن، مهر و طلاق توجه دارد.