تربيت به شيوه الگويي امام سجاد (علیه السلام)
تربيت به شيوه الگويي عبارت است از ارائه الگوهاي مطمئن و شايسته براي اينكه فرزندان، رفتار و اخلاق آنها را سرمشق خويش قرار داده، در مسير تكامل و رشد بهتر، گام بردارند. بيترديد والدين، بويژه پدر، خود اولين الگوي فرزندانشان هستند و فرزندان رفتار و زندگي آنان را سرمشق خويش قرار ميدهند. واقعيت اين است كه والدين در امر تربيت چند دستهاند؛ برخي به كلي از وادي تربيت دورند و فقط در پي تأمين منافع حال و آينده خويشند. برخي به وادي تربيت قدم نهادهاند، اما راه و رسم تربيت را نميدانند، گروهي به وادي تربيت قدم نهادهاند و راه و رسم تربيت را نيز تا حدودي ميدانند ولي بيآنكه خود تربيت شده باشند، در پي آنند كه فرزندانشان تربيت شوند. اندك والديني هم هستند كه ضمن فرا گرفتن راه و رسم زندگي، هم خود تربيت شدهاند و هم به تربيت فرزندانشان اقدام ميكنند. در اين بحث، روي سخن ما با دسته سوم است كه تربيت ناشده، در پي تربيت ديگرانند. بايد از سر سوز و با تمام وجود گفت كه زهي خيال باطل! چقدر اشتباه است كه والديني خود طعم شيرين عبادت را نچشيده، راز ارتباط با خالق را نيافته باشند و از فرزندانشان انتظار اين امور را داشته باشند. آنان كه عمر را به بطالت و جواني را به رذالت و سرمايههاي مادي و معنوي را به خسارت در راه غير خدا دادهاند، چگونه انتظار تربيت فرزنداني نيك نام و صالح دارند؟ ذات نايافته از هستي بخش كي تواند كه شود هستيبخش امام سجاد (علیه السلام)، بر اساس تربيت به روش الگويي، خود نمونهاي كامل براي فرزندان بود و با رفتار و اعمال شايسته خويش فرزندان را به طور غير مستقيم و با زبان عمل تربيت ميكرد.
آن بزرگوار، بيش از آنكه با سخن و گفتار به تربيت فرزندان اقدام كند، با عمل آنان را به فضيلت و پاكي دعوت ميكرد. جالب آن است كه آن امام همام، كه به حق زينت عابدان و سرور ساجدان شهرت يافته است، در مواعظ و وصاياي متعددش كمتر فرزندان را به عبادت و سجده سفارش ميكرد و گويا عمل پيوسته و دلنشين آن حضرت فرزندان را از هر سخن و موعظهاي در اين باره بينياز ميساخت. نمونههايي از اعمال و رفتار حضرت، كه راهنماي تربيتي فرزندانش بود، چنين است: 1 - صاحب «كشفالغمة» مينويسد: آن حضرت دوست نداشت كسي در طهارت يارياش كند. خودش براي وضو آب فراهم ميكرد و شبها قبل از خوابيدن آب را آماده ميساخت، در نيمه شب بيدار ميشد، ابتدا مسواك ميزد و بعد وضو ميگرفت و نماز ميخواند. نمازهاي مستحبي كه در روز از او فوت ميشد، شب قضا ميكرد و ميفرمود: فرزندانم، اين نمازها بر شما واجب نيست؛ ولي دوست دارم هر كدام از شما كه نفسش را بر كار خيري عادت داد، بر آن مداومت ورزد. . 2 - سعيد بن كلثوم ميگويد: من نزد جعفر بن محمد (علیه السلام) بودم كه از اميرالمؤمنين علي بن ابي طالب ياد كرده، او را به آنچه سزاوار بود ستايش كرد و فرمود:… هيچ يك از فرزندانش در لباس و فقه از علي بن حسين به او شبيهتر نيست. فرزندش ابوجعفر بر او وارد شد. او به قدري عبادت كرده بود كه كسي قادر بر آن نبود.
ابوجعفر ميگويد: او را مشاهده كردم در حالي كه رنگش در اثر بيداري زرد شده و چشمهايش در اثر گريه زياد، بسيار گرم شده بود. پيشانياش بالا آمده و پرهاي بينياش در اثر سجده گسسته شده بود. و ساقها و قدمهايش به سبب ايستادن در حال نماز ورم كرده بود. وقتي او را در اين حال ديدم، نتوانستم گريه خود را كنترل كنم و برايش گريستم. او در حال تفكر بود. اندكي پس از ورودم، متوجه من شد و فرمود: فرزندم، بعضي از صحيفههايي را كه در آن عبادت علي (علیه السلام ) ثبت شده، به من بده. آنها را به او دادم. مقدار كمي از آنها را قرائت كرد. سپس با اندوه آنها را رها كرد و فرمود: چه كسي بر عبادت علي بن ابي طالب قادر خواهد بود. 3 - جابر جعفي از امام باقر (علیه السلام) چنين نقل كرد: پدرم علي بن حسين (علیه السلام ) نعمتي از پروردگار را ياد نميكرد، مگر آنكه سجده ميكرد؛ آيهاي از آيات سجده را تلاوت نميكرد، مگر آنكه سجده ميكرد، خداوند هيچ بلاي ترسناك و كيد دشمني را از او دفع نميكرد، مگر اينكه سجده ميكرد؛ از هيچ نماز واجبي فارغ نميشد، مگر آنكه سجده ميكرد؛ هيچ اصلاح و آشتي بين دو نفر ايجاد نميكرد، مگر آنكه به خاطر موفقيت در آن سجده ميكرد؛ اثر سجده در تمام مواضع سجود او نمايان بود و بدين علت او را «سجاد» ناميدهاند. 4 - امام باقر (علیه السلام ) فرمود: علي بن حسين (علیه السلام ) شبها كيسه نان را بر دوشش ميگذاشت و [به مستمندان] صدقه ميداد. 5 - آن حضرت همچنين فرمود: پدرم علي بنالحسين (علیه السلام ) اموالش را دو بار [بين مستمندان] تقسيم كرد.
منبع:
تربيت از ديدگاه امام سجاد علیه السلام/ همتبناري، علي
تسلیت باد سالروز شهادت امامِ لحظه های مناجات سبز صحیفه عشق و عرفان!
فرم در حال بارگذاری ...
فید نظر برای این مطلب