تخریب قبوز ائمه بقیع (8شوال)
بقیع تنها یک گورستان نیست، بلکه گنجینه تاریخ اسلام است.
قبور چهار امام معصوم شیعیان( امام حسن بن علی علیهما السلام - امام زین العابدین علی بن الحسین علیهما السلام - امام محمد بن علی بن الحسین علیهم السلام - امام جعفر بن محمد الصادق علیهما السلام )
و نیز قبور همسران، دختران، برخی فرزندان، اصحاب، تابعین و عمههای پیامبرخدا صلی الله علیه و آله و نزدیک به ده هزار نفر از شخصیتهای نامدار تاریخ اسلام در آنجا واقع است.
بقیع با این همه عظمت، در عین حال غریب و مظلوم است. هر زائری که به مدینه میرود، با اولین نگاهش به این گورستان، از شدت حزن و اندوه، اشک از دیدگانش سرازیر و بیاختیار سر به دیوار گذارده و بر مظلومیت اهلبیت پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم میگرید. اشکی که در درون قطرات مرواریدگونه آن، بغض و خشم هدفداری نهفته است که اگر حاجی بتواند همانجا فریاد برمیآورد که چرا با اهلبیت پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم و افتخارات اسلام اینگونه برخورد میشود؟
مردم در همهجای دنیا از افتخارات ملی خود تجلیل و تمجید میکنند و حتی برای سربازان گمنامشان، سنگ نشان و یادبود درست میکنند، اما در بقیع حتی از گذاردن سنگی معمولی بر روی قبور آنان دریغ مینمایند.
هر حاجی با خروج از مدینه، کولهباری از غم و اندوه را بر دوش کشیده و با بازگشت به میهن خود، مظلومیت اهلبیت علیهم السلام را فریاد میکند و نسلبهنسل این مظلومیت به دیگران منتقل میگردد و به انتظار روزی بهسر میبرند که این شام سیه به پایان رسیده و بقیع به پایگاهی برای شناخت و گسترش فرهنگ اهلبیت علیهم السلام و اصحاب و یاران رسولخدا صلی الله علیه و آله تبدیل گردد.
پیشینه قبرستان بقیع به دوران قبل از اسلام میرسد، لیکن در اسناد به روشنی مشخص نیست که قدمت آن به چه تاریخی مربوط است و از چه زمان مردمان مدینه جنازه درگذشتگان خود را در این گورستان به خاک میسپردهاند؟
منابع تاریخی گواهی میدهد که پیش از هجرت، مردم مدینه اجساد مردگان خود را در دو گورستانِ «بنیحرام» و «بنیسالم» و گاهی نیز در منازل خود دفن میکردند. گزارش منابع تاریخی گواه آن است که با هجرت مسلمانان به مدینه، بقیع تنها قبرستان مسلمانان گردیده و به مرور زمان و با دفن اجساد تعدادِ زیادی از صحابه و تابعین و نیز همسران و دختران و فرزندان و اهلبیت رسولاللَّه صلی الله علیه و آله، از اهمیت ویژهای برخوردار شد. و رفته رفته گورستانهای پیشین، به حالت متروکه در آمد و از میان رفت. در روایت آمده است که: رسولاللَّه صلی الله علیه و آله و سلم به دستور خداوند، کنار این قبرستان حضور مییافت و به مدفونین آن سلام میکرد و برای آنان از خداوند آمرزش میطلبید. قیع را از آن رو «بقیع الغرقد» نامیدهاند که نوعی درخت خاردار در آنجا میروییده و نامش «غرقد» بوده است. سپس آن درخت از میان رفت امّا نامش ماندگار شد.
برخی نیز گفتهاند: بقیع غرقد نام زمینی است که نوعی درخت بلندِ توت آن را پوشانده باشد .
بقیع تا یکصدسال پیش، دیوار و حصاری نداشت، اما اکنون با دیواری بلند محصور گشته و از گذشته تاکنون مسلمانان از هر فرقه و مذهبی، پس از زیارت پیامبرخدا صلی الله علیه و آله و سلم به اینجا آمده، اهلبیت پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم و دیگر آرمیدگان در این گورستان را زیارت میکردهاند.
قبور امامان معصوم علیهم السلام و تعداد دیگری از دفنشدگان در بقیع نیز دارای قبّه و سایبان بوده، که در حمله وهابیان تخریب گردید و هماکنون این قبرستان، بدون سقف و خاکی است و تنها برخی از قبور آن با دیوارهای سنگچینشده مشخص و نسبت به دیگر قبرها ممتاز است.
منبع:
تخریب و بازسازی بقیع به روایت اسناد/ علی قاضیعسکر
فرم در حال بارگذاری ...
فید نظر برای این مطلب