19
آذر

برای استجابت دعا چه باید کرد؟

برای استجابت دعا چه باید کرد؟

شک و تردید همواره حالاتی آشنا برای انسانها بوده است. افراد مردد و حیران به این سو و آن سو می نگرد و همواره این سوال برایشان پیش می آید که آیا قدرتی وجود دارد که بتوان از آن کمک گرفت. این تردید به خاطر عدم اعتماد و ایمان کامل به وجود قدرت برتری است که تمام کائنات زیر قدرت خود دارد.

 

هنگامی که در حالت دعا قرار می گیرید با این موضوع ایمان داشته باشید که قدرت روحی شما تنها علت و سبب و تنها عامل نجات دهنده شماست و از صمیم قلب اطمینان حاصل کنید که با وجود آن هر غیر ممکنی ممکن و هر عملی میسر می شود. در وهله اول این جمله تاکیدی را همواره با خود تکرار کنید: روزی خواهد رسید که من به آرزوی خود برسم. آری روزی می رسد که من خوشبختی خود را بیابم اما فراموش نکنید که خواست و آرزوی خود را به آینده و به بعد موکول نکنیم و آن چه می خواهیم در زمان حال از ضمیر باطن بخواهیم و به آسانی بدان جان ببخشیم و البته این در صورتی میسر است که به آن ایمان کامل داشته باشیم.

 

هنگامی که برای کسی دست دعا به سوی آسمان بلند می کنید او را در اعماق روح و ضمیر باطن خود بنشانید و او را با چهره ای شاد و روحی آزاد ببینید و از اینکه دعایتان مستجاب خواهد شد شکر گزاری کنید. هنگامی که با روح و اعتقاد روبه سوی خداوند می کنید با شناختی که از او دارید می دانید که آرزویتان را بر آورده خواهد کرد.

زیرا خداوند هرگز با شکست میانه ای ندارد. نه آن را می شناسد و نه آن را برای بندگانش می خواهد. به عنوان مثال اگر تصویر تندرستی عزیز بیمار خود را به ذهنتان بسپارید و تمامی دقت خود را بر روی بهبودی او متمرکز کنید خداوند نیز بر این تمرکز ذهن شما صحه خواهد گذاشت.

آخرین مرحله دعا شامل شناخت و قبول آن است و اعتقاد به این مسئله که حتما اجابت خواهد شد. اما این نکته  را به خاطر داشته باشید که ما هرگز قادر به دیدن وجدان و ضمیر و اعتقادات باطنی  خود نیستیم، اما می توان با قدرت ایمان به آرزوهای خود جامه عمل بپوشانیم و دعا ها را مستجاب کرد. اما بیشتر اوقات این سوال به ذهنمان خطور می کند: پس چرا دعاهایمان مستجاب نمی شود؟ پاسخ آن در سوال پنهان است. زیرا ترس و تردید در آن به خوبی روشن است. چنان به خداوند ایمان داشته باشید که در  کودکی خود را به مادر می سپردید و جز او کس دیگری را نمی شناختید و عشق او را با تمام و جود احساس می کردید هنگامی که در مورد استجابت دعاهایتان دچار شک می شوید،  دقت خود را بر خواسته تان متمرکز کنید. پس از آنکه تمام ذهن و فکر خود را از این فکر و ایده انباشتید، از چندی شاهد رشد و شکوفایی آن خواهید شد.

چرا دعاهایمان مستجاب نمی شود:

اولاً بدون شک، خدای متعال، خود، بندگانش را امر به دعا فرموده و استجابت دعا البته با رعایت شرایط و تلاش برای برطرف کردن موانع، از سنت‌های قطعی الهی است. اینکه خدای متعال فرموده: هر کس مرا بخواند او را اجابت می کنم.(1) مشروط به فراهم آوردن مقدمات و رعایت شرایط و آداب دعا است. البته طبق روایات، اجابت دعا صورتهای گوناگونی دارد و معنای “استجابت دعا” این نیست که دعا فوراً مستجاب شده و آثار آن سریعاً ظاهر گردد؛ بلکه گاهی اثر دعا، بنا به حکمت الهی به تأخیر می افتد. (2) بگونه ای که گاهی بعد از چهل سال ظاهر می‌شود یا اینکه خداوند چون خیر و مصلحت بندگانش را بهتر از خودشان می داند، جایگزین حاجت بنده، خیر و خوبی بهتری را در دنیا به وی عطا می کند. (3) بعلاوه انسان نباید به امید وعده استجابت دعا از تلاش و کوشش از طریق اسباب و علل عادی و طبیعی دست برداشته و امور زندگی را تماماً از مسیر دعا پیگیری کند.(4)

 

ثانیاً استجابت دعا شرایط گوناگونی دارد:

الف- عوامل استجابت: ایمان به خدا، حسن ظن و اعتماد به خدا، حضور قلب، توسل به اهل بیت(علیهم السلام)، اصرار و پافشاري در دعا، صلوات قبل و بعد و وسط دعا، قطع امید از غیر خدا، دل شکستگی و منقلب شدن و گریه در موقع دعا، دعا برای دیگران، دعای دسته جمعی، دعا کردن با زبان حال و از عمق جان، دعا کردن در زمان توبه و استغفار و خالی کردن دل از هرگونه کینه و حقد و حسد، مراقبت و پرهیز از وسوسه ها و خطوراتی که مورد رضای خدا نیست، دعا کردن و توجه به زمان و مکان استجابت دعا، از جمله آن‌ها می‌باشد.

ب- موانع استجابت: هم‌چنین موانعی برای عدم اجابت دعا وجود دارد که نشناختن جهت و راههای دعا، وقت‌نشناسی، وفا نکردن به عهد نسبت به خداوند، عدم اعتماد و یقین به خدا، شرک در دعا، همراه نبودن یاد خدا و صلوات در دعا، نیت آلوده، سنگ دلی و ظلم به دیگران، عدم رضایت والدین، گرفتاری در آه مظلوم، ناممکن و نامشروع بودن خواسته، سرگرم محرمات و لهو و لعب بودن، خودخواهی و ناامیدی و … از مواردی است که مانع مستجاب شدن دعاهای ما می‌گردند.

  

و در پایان؛ سعی کنید برای فراهم آمدن شرایط و دفع موانع اجابت، حتی الامکان به توصیه های زیر عمل کنید: 1- صدقه زیاد بدهید. 2- به هر بهانه ای از دیگران دستگیری و دلجویی کنید. 3- مدام برای دیگران خیر و خوبی بخواهید. 4- برای دیگران و رفع مشکلات مردم دعا کنید. 5- زیاد استغفار کنید و از خدا خلاصی و نجات بخواهید. 6- با قرآن مأنوس باشید به نیت اولیاء الهی بخوانید. 7- با زیارت اماکن مشرفه و متبرکه مأنوس باشید. 8- بعد از نمازهای واجب، حوائجتان را از خدا بخواهید. 9- با یک تصمیم نورانی در زندگیتان، با خدا معامله کنید. 10- به پدر و مادرتان بیشتر از گذشته احسان و خدمت کنید، رضایت قلبی و دعای آنها به اجابت مقرون است. 11- دعای فرج صاحب الزمان (عجل الله فرجه) و ادعیه و توسلات و استغاثه به حضرت صاحب الزمان (علیه السلام) را با اعتقاد بخوانید وقتی شما با حضرت مأنوس بوده و برای ایشان دعا می کنید متقابلاً ایشان نیز برای شما دعا می کنند و دعای ایشان به اجابت مقرون است. 12- بسته به نوع مشکلی که دارید برخی ادعیه و اذکار وارده و مجرب قرآنی را در اوقات مختلف شبانه روز، خصوصاً در اوقات نمازهای پنجگانه و در دعای دست و سجده مداومت کنید.

منبع دانستنیهای زندگی حسین غزالی اصفهانی


free b2evolution skin


فرم در حال بارگذاری ...

 
مداحی های محرم